Frågor och svar

Behövs bygglov för badrummet?
Generellt sett nej. Oftast brukar det vara så att man gör om ett redan befintligt badrum och går det till på det sättet så kommer det inte att behövas. Ska man däremot installera ett helt nytt badrum där det tidigare inte har funnits så kommer det att behövas, men det är ovanligt.

Kan jag göra något själv?
Att kakla ett badrum kan verka enkelt men för att det ska bli gjort på ett bra sätt och för att försäkringar ska gälla behöver en montör göra det åt dig. Att dra el i badrummet är inte heller något som du ska göra, eftersom det kan medföra direkt livsfara. Om man exempelvis vill flytta en toalett inom badrummet så måste en licensierad hantverkare göra det. De enklare inredningssakerna är dock den del som du kan briljera i. Tänk på det ungefär som att hantverkarna bygger den vita duken. Det är sedan helt fritt för dig att måla den.

Finns det några mått man måste ha koll på?
Reglerna för badrum som Svensk Standard har tagit fram gäller framför allt hur mycket utrymme det måste finnas i dusch och kring toalett. Mått i badrum är alltså ganska viktigt, men innebär inte något större bekymmer för utformningen. Hantverkarna du anlitar till arbetet kommer att ha koll på rätt mått, annars finns rätta mått för badrum på Boverkets hemsida.

Vad ska jag använda för material?
Ett badrum är, som vi redan varit inne på, ett känsligt rum som måste byggas och inredas med rätt material. Själva bygget behöver inte du ha koll på, dock är det viktigt att inredningen som du väljer är skyddat mot väta. Trä kan användas, men då behöver det vara behandlat, så vi rekommenderar att du använder dig av metall eller glas där du kan.

Vad gäller med handfat?
Ett designerhandfat är något som många drömmer om i sitt badrum men det är viktigt att tänka på att handfatet också ska vara praktiskt. Storleken är exempelvis en viktig fråga, precis som tillgängligheten och lättheten att använda det. Det går dock absolut att hitta vackra handfat som också har en hög funktionalitet, så välj ur det sortimentet.

Något man ska tänka på med dusch och badkar?
Badkar kan vara vackra skapelser men precis som när det gäller handfat så måste också badkaret vara utformat på ett sätt som gör det praktiskt och hanterbart. Då gäller det speciellt att välja badkar i rätt storlek för annars spelar det ingen roll hur fint det är, du kommer ändå inte kunna använda det. Alla gillar inte heller att bada och då passar det utmärkt att fokusera på att få en så bra dusch som möjligt. Kan du göra så att vattnet från duschen träffar golvet direkt när du duschar så är det bäst eftersom det blir mindre fukt kvar i själva badrummet än om du skulle ha en duschkabin.

Hur fungerar det med belysning i badrum?
Belysning är jätteviktigt i ett badrum, speciellt eftersom att ljusinsläppet från fönster inte är speciellt bra. Det ska också vara gjort på ett visst sätt för att det ska fungera och inte medföra fara. När det kommer till lamparmaturer så tål dessa olika mycket väta och det gäller för dig att ha koll på vad som fungerar bäst. Se du märkningen IP 44 på en armatur så kan du vara säker på att den håller helt tätt. Vi rekommenderar dig dessutom att installera lampor som har dimmer, eftersom olika tillfällen kräver olika former av ljus. Tänk också på att spegeln behöver lysas upp på ett bra sätt för att du ska se allt som du behöver se.

Hur löser man förvaringen i badrum?
Vi har redan varit inne på det men det gäller att tänka till i praktiska tankar när man funderar på förvaring. Badrum är som sagt ett av de minsta rummet i ett hus, vilket i sin tur innebär att det inte går att förvara alldeles för mycket där inne. Begränsa er därför gärna i er möblering, en hylla, ett skåp och en kommod är egentligen allt som behövs för alla saker du kan tänkas behöva. Dessutom är det bra att ha någon form av korg i anslutning till dusch eller bad där schampo, tvål och andra rengöringsprodukter kan stå lättillgängliga.

Vad ska man tänka på när man väljer blandare?
Här kommer vi tillbaka till det budskap som vi verkligen vill förmedla. Det är jättebra att välja snygga, coola och häftiga detaljer i badrummet men tänk på att de också måste vara funktionella. Annars är det mest en fråga om smak och det finns mängder av bra blandare på marknaden. Det är viktigt att också välja en blandare från en producent med bra rykte eftersom det säkerställer att det är en bra produkt. Det som är bra att ha är också en varmvattensspärr till din blandare, dels för att du inte kommer att slöa onödigt mycket varmvatten, men också bra för att eventuella barn i hushållet inte kommer att bränna sig på varmt vatten.

Det är lätt att missa saker
En badrumsrenovering, oavsett om den är liten eller omfattande, är i stort behov av rätt planering. Planerar man på ett bra sätt så brukar det blir bra till slut och det är här det ofta brister. Antingen så sätter ni er själva och planerar i detalj vad ni vill göra eller så kontaktar ni hantverkare som kan hjälpa er med planering. Tidsplaner är därför viktigt, inte enbart för badrumsrenovering, utan det mesta som man överhuvudtaget gör. Det kommer med all säkerhet att ta längre tid än ni först planerade, så att ha med detta i all tidsplanering är ett bra sätt att undvika överraskningar.


    Ditt namn:

    Din epost:

    Din fråga: