Vad kostar badrumsinredning?

1Något man måste vara medveten om när man planerar för en badrumsrenovering är att det slutgiltiga priset kan blir lite hur som helst. Allt beror egentligen på vad det är du tänker göra. Om man ser till en omfattande renovering så kommer priset såklart att bli högt, det landar någonstans mellan 5 000 och 20 000 kronor per kvadratmeter, men det går också att göra enklare saker som kostar betydligt mindre. Det som dock kostar mest i en badrumsrenovering är materialet du designar med. Det är alltså här som du kan påverka priset som mest, där det är möjligt att hitta material som är billigare än vad du först kanske tänkt dig. Genom att ha en bra grundkoll på vad det kan tänkas landa på så kommer du inte heller att bli överraskad när offerten från hantverkarna kommer och då kan du samtidigt se om priset är realistiskt. Billigast blir det som sagt om du enbart gör enklare renoveringar, typ inreder med möbler. Det behöver du inga hantverkare till.

Materialval spelar roll
Priset som du kan påverka är som sagt det du kommer att betala för själva materialet till ditt badrum. Det spelar ingen roll om det är en större eller mindre renovering, priset kommer fortfarande vara det samma för materialet. Skillnaden i det ligger snarare i omfattningen och volymen. Här kan man då påverka priset betydligt. Ju mer saker du ska inreda och renovera med, desto mer kommer du att kunna spara om du väljer ett billigare alternativ. Se dock till att materialet i fråga är sådant som hantverkarna arbetar med, om det nu kommer krävas hantverkare för att få ordning på ditt badrum.

Hantverkares kostnad
Om du planerar för att göra lite större arbete i badrummet så kommer du att behöva anlita hantverkare som kan arbetet. Det beror på att badrummet är ett känsligt rum som måste byggas på rätt sätt för att det inte ska riskera att bli skador på fastigheten. Problemet med om du gör det själv, även om det blir bra, så kommer inte din försäkring att täcka det hela om det skulle bli problem. Det är oftast dessa hantverkares löner som är minst kostsamma när det kommer till badrumsrenoveringar men det går också att komma till bukt med genom ROT-avdraget som halverar kostnaderna för hantverkarna. Så, om nu man ska göra ett räkneexempel på vad en totalrenovering kan tänkas kosta, där man har tänkt både materialeffektivt och tagit hjälp av ROT, så kan man räkna med att det hela landar någonstans på 100 000 kronor för ca 10 kvadratmeter. Ett sådant arbete kommer också att höja värdet på huset, vilket betyder att du faktiskt gör en investering, något som kan löna sig längre fram vid eventuell försäljning.